home
  следни 32 записи  

Пребарај

Се вчитува...

Фази на Месечина

Сончева активност

Интересно

Најсветлата супернова во историјата се појавила во соѕвездието Волк во 1006 год. Нејзината магнитуда била околу -10 (полна Месечина е -12)!. Следната најсветла супернова се случила во 1054 година, одговорна за Маглината Рак (Crab Nebula) во Бик. Таа имала магнитуда -5. Оттогаш само уште една сурепнова била визуелно забележлива - таа во 1987 година во Големиот Магеланов Облак, која светела со магнитуда +2.

САД преку социјалните мрежи

Македонски Star Trek фан клуб
Astronomski Magazin (на Спрски јазик)
Copyright © Скопско астрономско друштво | Изработено од Medium3