home
  следни 32 записи  

Пребарај

Се вчитува...

Фази на Месечина

Сончева активност

Интересно

Користејки го Хабловиот телескоп во 1997 година астрономите регистрираа ѕвезда, Pistol Star, која ги сруши сите рекорди. Таа ослободува над 10 милиони пати повеќе енергија од Сонцето. Не е видлива со голо око, поради тоа што е сокриена со голем облак од прашина. Се наоѓа на растојание од 25 000 светлински години од нас, во близината на центарот на нашата галаксија. Таа била детектирана преку нејзината инфрацрвена радијација, која ја пробива прашината.

САД преку социјалните мрежи

Македонски Star Trek фан клуб
Astronomski Magazin (на Спрски јазик)
Copyright © Скопско астрономско друштво | Изработено од Medium3