home

Ѕвезди/Ѕвездени јата

Астер./Комети/Метеори

Астер./Комети/Метеори

  следни 32 записи  

Пребарај

Се вчитува...

Актуелно од САД

Фази на Месечина

Сончева активност

Интересно

Најсветлата супернова во историјата се појавила во соѕвездието Волк во 1006 год. Нејзината магнитуда била околу -10 (полна Месечина е -12)!. Следната најсветла супернова се случила во 1054 година, одговорна за Маглината Рак (Crab Nebula) во Бик. Таа имала магнитуда -5. Оттогаш само уште една сурепнова била визуелно забележлива - таа во 1987 година во Големиот Магеланов Облак, која светела со магнитуда +2.

САД преку социјалните мрежи

Македонски Star Trek фан клуб
Astronomski Magazin (на Спрски јазик)
Copyright © Скопско астрономско друштво | Изработено од Medium3